History

 Welkom op de website van Radio Stad den Haag. Hieronder lees je de historie.

Toen de wetgeving in 1974 de zeezenders verplichtte te stoppen, vielen veel enthousiaste jongeren in een zwart gat. Er was voor hen geen keuze meer. Als je nieuwe muziek wilde ontdekken (en natuurlijk opnemen op casette) dan kon je alleen nog maar naar de Nationale Omroep luisteren, Hilversum 1, 2 en later ook 3.

De jongeren konden terecht bij Hilversum 3 met, dan weer de Top 40, daarna weer een Nederlandstalige Polder Popparade, dan weer een uur Jazz, drie Hitparades. Kortom een bonte vertoning! De nationale zender stopte om 12 uur ‘s nachts met uitzenden met als laatste plaat.. het Wilhelmus!

De volgende dag om 7 uur ging de zender weer aan. En op vrijdagochtend draaiden een omroep zelfs klassieke muziek op dé popzender van Nederland..!. Van een goed format was geen sprake en Populaire  muziek werd  compleet genegeerd…

De jongere generatie kwam hier tegen in opstand en de landpiraten (na de zeezenders) rukten op!! In het Den Haag van de jaren zeventig was Radio City Interlokaal het eerste disco station in Den Haag. Opgericht in mei 1977, door Hans van Leeuwen en Rob Reutel (Rob Velders). Andere dj’s kwamen van Radio Batavia zoals Marc den Hartog, Leon Schutter en Ger van den Brink alias Ger de Goede, later bekend van Radio 10 en de voice van Den Haag FM. (Ger v.d. Brink is in 2012 op veels te jonge leeftijd overleden)In die tijd werd de zaterdag al uitgeroepen tot “City Disco-dag”. Ieder uur schalde de ‘City Treiterschijf’ uit de radio enhet station was super populair bij de jongeren in Den Haag. Want, wat je via de overheid niet te horen kreeg, maar wel via illegale radio stations dan is het meer dan logisch dat deze stations zoveel luisteraars hadden.

Toch zond City alléén in het weekend uit. In het begin waren er nog geen commercials, het was puur  hobby.  Maar.. toen City reclames begon uit te zenden ging het mis… de RCD bleef de zender aanpakken. Na de derde inbeslagname (later zouden we daarover lachen) werd het tijd voor wat nieuws.. Ditmaal,  zonder reclames!

In februari 1982 werd dus het belangeloze, non-commerciële Radio Stad Den Haag opgericht. Op 14 februari startte Radio Stad Den Haag met zenden! Er moest natuurlijk wel een flink opvallende mast komen, dus de mastdelen werden knal geel geschilderd en als geintje werd er ook nog een WC bril.

Laten we eerlijk zijn… Gele Gerard mocht er zijn daar op het dak boven de bloemenzaak aan de Alberdinck Thijmstraat! Pal onder de mast stond de zender, verstopt boven in de luchtkoker, boven de Chinees! De zender was gekocht van Radio America uit Rotterdam. De bandrecorder, waar de eerder opgenomen programma’s op afgedraaid werden, stond een paar blokken verderop in het schuurtje achter de ‘Goedkope Bazar’. Het signaal bromde in het begin nogal, dat was niet zo gek,   want als audio kabel tussen de zender en de bandrecorder, zo’n 2 blokken huizen verder, werd telefoondraad gebruikt! Tsja, dat kan gaan brommen natuurlijk. Ook de stroom moest een eindje afleggen! En… met Gele Gerard in de frontlinie en de andere slimigheden, ging Stad de strijd aan met de Radio Controle Dienst! Het onschuldige Kat en Muis spel was begonnen. Maar het mocht niet baten, na de eerste inbeslagname aan het Plein (de Alberdinck Thijmstraat) werd Stad alsnog commercieel!! En hoe…

Adverteerders van het eerste uur waren; Flashing Jeans, Poelier en Kaashandel Langezaal, Videotheek Leo en nog veel meer. Wie kent niet Tabara Boots, Auto rij-school Unique, Get Well jeans en Melody Maker.  Stad stond bekend om zijn commercials, menigeen kan ze nog na zingen. De reclame blokken waren in vergelijk met nu, ongekend…ieder kwartier was er zeker 5 minuten reclame en natuurlijk allemaal van cassette. Stad stond ook bekend om zijn Jingle paketten, heel Amerikaans (Top Format) en vaak gecopieerd door derden.

Het was vrij druk rond de 97,2 en dat zorgde voor spanningen tussen de piraten. Eén daarvan was Radio Eldorado. Bij City cynisch ‘Radio Lawaaipapagaai’ genoemd omdat ze alles kopieerden van City… Oef Concurrentie 🙂 . Beide zenders waren gericht op de jongeren van Den Haag! Maar.. in mei 1982 stopte Eldorado ermee na voor de zoveelste keer gepakt te zijn geweest. Een aantal ex-medewerkers van Radio Eldorado voegde zich bij Radio Stad Den Haag;  Jan Alleman (Reinoud Roemer), Ron McDonald (Ron van Druten), Nico van der Meer (Niek Montanus), Ron van Dijk (Ron Steusfij), Rens v/d Mar (Rens van Kralingen), Rick Schuurmans (Rick Eman) en Koos Brinkman (Koos Spoor). Van Radio Penelope voegde o.a.Lex vd Broek (Lex van Coeverden), Ricky Romano (Richard Blokpoel), Freek Fontein  en Edward Nijdam zich bij Radio Stad Den Haag.

In de zomer van 1982 zorgde met name Radio Aktief voor veel onrust. Zij schreven geschiedenis door de zender van Stad te stelen. Om een nieuwe diefstal te voorkomen werden de uitzendingen hervat vanuit een café aan de Kempstraat… Rinus van der Drift wilde n.l. stoppen met de radio en bij hem stond ook een studio (Rozenbergstraat). Kennis Ron van Rijn (en oud Stad DJ) wilde zijn studio op het Hobbemaplein  graag beschikbaar stellen… Bovendien was hij graag geziene stam gast van Cafe Cor en Riet in de Kempstraat en dus was daar gelijk het nieuwe onderkomen van onze zender gevonden, in het keukentje,  achter het café. En wie daar durfde te komen….?

Stad kende hierna vele studio locaties, vooral om de RCD om de tuin te leiden. Veel jonge gasten hebben met gevaar voor eigen leven de cassettes met programma’s van A naar B gebracht. Je kunt het je anno nu bijna niet meer voorstellen. Het had iets weg van ‘t verzet’ of de kont tegen de Calvinsitische krib en iedereen die er aan mee werkte voelde het als een missie. Gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting en daar hoort radio zeker bij. Alleen…het mocht niet en het was verboden.

In 1987 werd Stad maar liefts 80 keer door de RCD uit de lucht gehaald.  Buiten de kosten wat dit met zich meebracht was het vooral de consequenties voor de medewerkers (achtervolgingen, afluistering, arrestaties, in beslag names etc.) waardoor Rob Velders besloot te stoppen met de uitzendingen. Het kon zo niet langer…


 

Op 1 januari 1988 kwam na bijna 6 jaar een gedwongen einde aan een aantal mooie radiopiraten jaren die uniek te noemen waren voor die tijd.

Dit afscheid werd door honderden Hagenezen bijgewoond op het welbekende A. Thymplein, onder de mast bij cafe Rooie An. Een bijzondere tijd werd afgesloten, ‘Vrije Radio’ was niet meer. De bekende afscheidsrede geschreven door Ger de Goede en voorgelezen door eigenaar Rob Velders was erg emotioneel. Radio Stad had furore gemaakt door zijn eigen Charts (Haagse 50, later Flitsende 50 en de lijst I Venti d’Azzurro). Horizontale programmering,  Jingle pakketten van het befaamde Top Format,  grote feesten in o.a. de Marathon en actief met een eigen voetbalteam. Ze had leden en een clubblad genaamd ‘Beat Box’ . Bovenal was het zeer professioneel, snelle Radio met een groot bereik en fantastische geluids kwaliteit. Precies waar de jongeren destijds behoefte aan hadden.  Diverse Stad jocks van Stad hebben later o.a.  een doorstart gemaakt naar de grotere zenders in Nederland en zijn bijna allemaal goed terecht gekomen. Er moet gezegd worden..het huidige radio aanbod is na de Zeezenders en piraterij behoorlijk veranderd. Wel ligt de oorsprong bij de pioniers van de piraterij, zij durfden een verschil te maken en luisterden naar de behoefte van de luisteraars. Haagse vrije Radio hoort nu thuis in de geschiedenis boekjes.

Maarrrr er was meer Radio Stad, doordouwen en hoop!….En ze kwamen terug….

In ’88 ging inderdaad die stekker eruit maar… in 1989 ging die er weer in!  en wel  via het tweede kanaal van de Haagse lokale omroep Lokatel en uitsluitend te ontvangen via de kabel op de frequentie 95,9 FM met gebruik van de studio op de Leyweg.Radio Stad kreeg tijdens Lokatel op werkdagen slechts vier (!) uur zendtijd.  Dagelijks werd van 14 tot 18 uur “Kwartet” geprogrammeerd.  Aanvankelijk waren Stad-coryfeeën als Ron McDonald, Mike de Mos (Mike van der Zwan) en Herman van Velzen nog veelvuldig via de kabel te beluisteren, maar toen bleek dat het aantal luisteraars van Stad op  de kabel toch wel beperkt bleek, haakten zij langzamerhand af; het oude radio gevoel was voor hun weg… Van de oude garde bleven voornamelijk Jurgen v.d. Meer (Jurgen Rijkers), Ricky Romano en de stichter, Rob Velders zelf, het station trouw. Aangevuld met nieuwkomers als Paul Mets, Peter van Leeuwen(Coen Bom) en Stephan de Ruiter (Koot), die allen via Radio Eldorado en Lokatel naar Stad werden gehaald. De beroemde Stad-zaterdag bleef ook op de kabel bestaan, alleen nu van 14.00 tot 20.00 uur.  Programma’s als de I venti d’Azzurro en de Flitsende 50 waren nog steeds onderdeel van de Stad Zaterdag, als ook het roemruchte ‘Tussen Happen en Stappen’(Jurgen vd Meer en Rick Romijn)

Radio Stad kreeg tijdens Lokatel op werkdagen slechts vier (!) uur zendtijd.  Dagelijks werd van 14 tot 18 uur “Kwartet” geprogrammeerd.  Aanvankelijk waren Stad-coryfeeën als Ron McDonald, Mike de Mos (Mike van der Zwan) en Herman van Velzen nog veelvuldig via de kabel te beluisteren, maar toen bleek dat het aantal luisteraars van Stad op  de kabel toch wel beperkt bleek, haakten zij langzamerhand af; het oude radio gevoel was voor hun weg… Van de oude garde bleven voornamelijk Jurgen v.d. Meer (Jurgen Rijkers), Ricky Romano en de stichter, Rob Velders zelf, het station trouw. Aangevuld met nieuwkomers als Paul Mets, Peter van Leeuwen(Coen Bom) en Stephan de Ruiter (Koot), die allen via Radio Eldorado en Lokatel naar Stad werden gehaald. De beroemde Stad-zaterdag bleef ook op de kabel bestaan, alleen nu van 14.00 tot 20.00 uur.  Programma’s als de I venti d’Azzurro en de Flitsende 50 waren nog steeds onderdeel van de Stad Zaterdag, als ook het roemruchte ‘Tussen Happen en Stappen’(Jurgen vd Meer en Rick Romijn)

In september 1990 verhuisde Stad Den Haag van de Leyweg naar een nieuw pand aan de  Apeldoornselaan. Daar openden Rob Velders en ‘nieuwe’ Stad-presentator Peter van Leeuwen (Coen Bom), Stad Den Haag Records met dus achterin de zaak een studio. Precies een jaar later werd een tweede Stad Records geopend  in de Schoolstraat. (de twee platenzaken zijn jaren later verkocht aan Midtownrecords in Rotterdam) In de nieuwe studio op de Apeldoornselaan ontvingen zij ook nieuwe dj-namen;  Charles Bleekveld, Dim Paulson en toenmalig AVRO-dj Luc van Rooij, soms vergezeld van zijn collega Rick van Velthuysen. Ondanks de (in vergelijking met vroeger) matige luistercijfers, wist Stad Den Haag toch ook in die tijd zich te profileren;  Twee Stad Den Haag Mega Dance Festivals in de Marathon (1990), enkele Italo-parties en vooral de allereerste grote houseparties van ongekend formaat;  ‘Rave the City’ (in 1991). Al deze events deden Den Haag weer ouderwets trillen. toch weer ‘gedwongen’ de illegaliteit in te gaan. De uitzendtarieven werden  verhoogd en de commerciële mogelijkheden (zoals de omstreden ‘vacatureflits’ waarin bedrijven om leuk personeel vroegen voor hun té gekke winkel…) werden beperkter. Reclames mochten destijds namelijk nog niet worden uitgezonden op lokale omroepen, dus de financiering van het héle station moest elders gevonden worden. Dit bleek na de tariefsverhoging niet meer te doen.


Op het oude zend adres aan het Alberdink Thijmplein, en op de oude vertrouwde frequentie 97.2, hervatte het voor de tweede maal  ‘illegale’ Radio Stad Den Haag de uitzendingen in 1992. De grote vijand van weleer, Mart Roumen van de Radio Controle Dienst, kwam bij Rob Velders langs op de Apeldoornselaan en zei ;  “Ik heb maar één vraag.”  “Zijn jullie zelf weer illegaal gegaan of min of meer gedwongen?”  Na het antwoord te hebben afgewacht –gedwongen dus- werd er een werkbaar compromis afgesproken; stad zou low-key en  alleen in het weekend gaan  uitzenden en vanuit de RCD zou er minder actief worden gehandhaafd. Vaak kreeg Rob een telefoontje waarin werd aangegeven dat “er dit weekend wel eens gewerkt zou kunnen worden,” waarna de zender die zaterdag uitbleef…

De muziek op het nieuwe  illegale Stad Den Haag veranderde uiteraard ten opzichte van de gloriejaren want Stad bleef met zijn tijd meegaan.
De opkomst van ‘mellow-house’,  was bij de actieve deejays van Stad Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Stephan de Ruiter, Ricky Romano en Peter van Leeuwen waren de grote roergangers van het nieuwe Stad Den Haag, zij wisselden de bandjes en namen vrijwel alle programma’s op. Een programma als “Vroege Dienst” (een voorloper van ‘Evers staat op’??), met Ricky Romano  en Peter van Leeuwen was zelfs even een klein hype. Verder bleef de Flitsende 50 natuurlijk op de zaterdagmiddag  als ook ‘Tussen Happen en Stappen’.

De studio van Stad Den Haag was inmiddels verhuisd van de Apeldoornselaan naar de door Velders’ en Bom aangekochte discotheek de Tempel. De studio was boven in de nok van dit voormalig bankgebouw.  Gastdeejays als Remy, Gizmo en Ramon waren in de discotheek veelvuldig  te horen, mannen als Romijn en Stephan Koot draaide de platen aan elkaar, het Buzzz cafe en Mellow Moods beroemd. Bij een hele nieuwe groep luisteraars was Radio Stad Den Haag weer een begrip…totdat in 1994 een storm de zendmast omver blies…. Toen was het echt over met de illegale Stad-periode.

De jongens van Stad zaten desondanks niet stil en kregen het druk met andere, eigen,  werkzaamheden. Mike de Mos begon een video keten, Herman van Velzen had zijn studio voor audio producties, Freek Fontijn een dj store, Lex vd Broek werd de matrijzen snijder voor vinyl en anderen werden nieuwslezer of stapten over naar Landelijke stations. Coen  Bom en de founder himself RobVelders  gingen verder met platenmaatschappij Combined Forces (dat hits als ‘Freed from Desire’ van Gala en ‘King of my Castle’ van Wamdue Project uitbracht, maar ook mensen als Remy, Sander Kleinenberg, Gizmo, Dark Raver en Don Diablo onder contract had), en bouwden zij verder aan een horeca-imperium. In 1994 namen zij discotheek ‘The Box’ in Arnhem over (die in 1995 werd omgedoopt tot ‘The Opera’) en startte men in 1996 de ongekend populaire club ‘Asta Movement’ op het Spui in Den Haag. In die periode werden de heren zefs door dé Lex Harding gevraagd om voor Radio 538 een feest te organiseren in de Houtrust (met onder andere Snap, Cappella en Jam & Spoon) en werd voor de lancering van TMF de Statenhal afgehuurd met onder andere onze eigen Charly Lownoise & Mental Theo en 2 Unlimited. Lownoise oftewel Ramon, stuurde vroeger al mix tapes naar Stad.

Velders en Bom exploiteerden later nog ‘The Opera Den Haag’, Cocoon, Danzig en het mateloos populaire «O» Dance Theatre, waar mensen als Tiësto en Armin van Buuren de eerste stappen zetten richting wereldfaam. Bom over die tijd: “Het was ongelooflijk. Uit het hele land kwamen mensen naar de «O»( de voormalige Marathon). Deejays als Paul van Dyk, Sven Väth, Carl Cox, Mauro Picotto en John Digweed, ze zijn er allemaal geweest.

Terug naar de radio… In 1995 probeerden Bom en Velders het nog één keer en wel  op een legale manier(je mot toch wat). In Delft was de lokale omroep ter ziele en werden deze heren van Radio Stad Den Haag benaderd om er nieuw leven in te blazen. Niet onder de naam Stad, maar als “NRG 106.3
.

De openingscampagne was misschien wel té goed…. Collega’s van Radio West, Radio 94 in Den Haag (voormalige Lokatel) en vooral de Delftse programmaraad (bestaande uit oude, zeurende bejaarden) schrokken zich kapot. Ze trokken gelijk ten strijde en waarschuwden het Commissariaat voor de Media. Het aanvankelijke plan van Rob Velders om andere lokale omroepen, zoals die van Nootdorp en Wassenaar, te bundelen en op die manier één groot regio-station te creëren was daarmee gelijk van de baan natuurlijk. NRG lag onder de loep met  regelgevingen zoals  voldoende Delfts nieuws brengen  etc. etc… Ondanks alle tegenslag heeft NRG toch nog  zo’n 5 jaar bestaan, in het laatste jaar onder de naam “Radio Stad Delft”. Ook in de NRG- tijd waren er enkele radiotechnische hoogstandjes te beluisteren, zoals de House top 1000 Aller Tijden en het Radio Stad Den Haag Reünie weekend in 1998 waar alle oude Stad-deejays weer eens bij elkaar kwamen. Uiteraard werd de 7 Watt-zender van NRG voor deze gelegenheden wel een beetje bijgestaan door een vier kilowatter vanuit Den Haag….;)

Het studiomeubel van NRG heeft nog lange tijd dienst gedaan in de studio van het oude Fresh FM waar Coen Bom. Marcello en Jurgen actief waren.

Op deze site kun je het oude gevoel weer een beetje herbeleven! We blikken terug met oude jingles, soms fragmenten en oude programma’s  en natuurlijk foto’s en video! Met evenveel plezier in een nieuwe tijd met meer mogelijkheden en wereldwijd!!  En jij kan er volop aan deelnemen. Laat ons weten, wat je wilt weten en wij vullen de boel aan. Er is genoeg materiaal en verhalen.

Wij van Radio Stad houden sinds 2002 belangeloos de merk naam Radio Stad en haar erf goed in ere op internet en zullen dit blijven doen zolang wij daar nog plezier aan beleven. Zonder vrijwilligers kan dit niet.

Initiatief voor Radio Stad den Haag op internet (2002) was in handen van Edward den Heijer, Edwin Velders en Herman van Velzen.

In 2012 doorgestart door Gwen de Bats in samen werking met Michiel van der Brugge. Het huidige Radio Stad wordt vorm gegeven door eerder genoemde en geweldige mensen zoals Menno Schut, Marcello, Ewald, Mark, Andre, Dimitri, Maurizio en vele enthousiaste vrijwilligers. Daarnaast ontvangen wij vaak belangeloos hulp van heel veel vrienden  van de radio  En..zonder Raymond Dijkxhoorn van Prolocation zouden wij het  ons niet kunnen permitteren thans uit te zenden via het net.

Radio Stad is your battle-station

en wij gaan doorrr!

Be the first to leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *